Чи треба кип’ятити питну воду?

У суспільстві давно вкоренилася думка, що для дезінфекції питної води достатньо її прокип’ятити. Але, на превеликий жаль, у наші часи це зовсім не так. Коли в Україні поверхневі води річок і водоймищ були екологічно чистими, тоді можна було їх прокип’ятити перед вживанням у якості питних, аби захистити себе від можливих мікробів, які могли спричинити проблеми зі здоров’ям. Але зараз кип’ятіння водопровідної води принесе небагато користі. Цим процесом ми лише виводимо з води вільні іони хлору. Проте хлорорганічні сполуки, які утворюються при хлоруванні води і є канцерогенами, які не руйнуються при кип'ятінні. Навпаки, кип’ятінням води ми створюємо концентрат з усіх шкідливих речовин, які в ній присутні.
Ще один фактор проти вживання кип’яченої водопровідної води полягає в тому, що водопровідна вода досить жорстка, що негативно впливає на здоров’я людини. Така питна вода викликає диспептичні явища, що зумовлені наявністю сульфату магнію; обтяжує протікання нирковокам’яної хвороби; солі жорсткості погіршують всмоктування жирів через їх омилювання та утворення в кишечнику нерозчинних кальцієво-магнезіальних мил; сприяє утворенню дерматитів. Механізм останнього полягає в омилюванні солями твердості шкіряного сала і утворенні кальцієво-магнезіальних мил, яким властивий подразнювальний ефект.